Formsproget og Genskab

Musiconcrete: demonstrationsprojekter i genanvendt beton

Der produceres omkring to millioner tons betonaffald i Danmark om året. Mere end 90% af det registrerede affald bliver genanvendt, eksempelvis som bærelag under veje, men ikke som beton i ny produktion. Samtidig har Niras opgjort, at grusgravene flere steder i landet er ved at være tomme. Derfor risikerer Danmark at løbe tør for de råstoffer, der blandt andet bruges til at lave asfalt og beton. Et nyt projekt skal opnå større viden om genanvendt beton og skabe dialog om affaldsforebyggelse, bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Musiconcrete er et projektsamarbejde mellem designstudiet Formsproget og virksomheden Genskab, der fremmer genanvendelse ved at udvikle møbler af bæredygtige genbrugsmaterialer. De to virksomheder har til huse i Musiconbydelen, der er en tidligere betonvarefabrik centralt i Roskilde. De vil i partnerskab med Roskilde Kommune lave en række demonstrationsprojekter, som udvikler udemøbler og byrumsinventar lavet af genbrugsbeton og derigennem formidle dels viden om genanvendelse af beton, dels historien om områdets udvikling fra betonvarefabrik til bæredygtig bydel.

 

For at opnå større viden om og teknisk succes med genanvendelse af beton i demonstrationsprojekterne har virksomhederne allieret sig med forskere fra DTU Zerowaste Byg. De skal udvikle en recept på genanvendt beton, der lever op til standarder for holdbarhed og styrke i materialet. Da virksomhederne ønsker at anvende nedknust betontilslag som erstatning for jomfrueligt tilslag, er det nødvendigt at få udarbejdet en karakteristik af det genanvendte materiale, da det har andre egenskaber end naturligt tilslag. I projektet skal DTU Zerowaste Byg derfor udføre forsøg og målinger, der tester vandindhold, cementindhold, porøsitet, densitet, kornkurve og vandabsorption af genbrugsbeton. De forskellige parametre fra karakteristikken tages med, når der efterfølgende udvikles en betonrecept baseret på genanvendt betontilslag.

 

Foto: Louise Green Pedersen

https://link.dtu.dk/innovationsforloeb/demonstrationsprojekter-i-genanvendt-beton
20 JANUAR 2021