Foto: JJ X-Ray

Diamanter skal forbedre røntgenstråler

Røntgenteknologi anvendes ikke kun til medicinske undersøgelser og sikkerhedsformål men f.eks. også til at undersøge materialer og materialeprocesser i forskningsøjemed. Sammen med DTU Nanolab har virksomheden JJ X-Ray udviklet en diamantlinse, der skal anvendes i verdens mest avancerede røntgenapparater. Nu skal produktet optimeres og videreudvikles.

Det nye projekt har til formål at udvikle linser i enkelt-krystallisk materiale, så den stråle, der ledes igennem linsen, er kohærent. Først udskæres diamantlinsen med en pico-sekund laser og efterfølgende bliver den overfladebehandlet med plasmaæts. For at videreudvikle røntgenteknologien skal JJ X-Ray optimere ætsningsprocessen, så en laser kan slibe de kunstige diamanter med så minimale ujævnheder i overfladen som muligt. Her kommer DTU Nanolab på banen med det rette udstyr og erfaring med Compound Refractive Lenses, der anvendes til at kollimere røntgenstrålerne. Diamantlinserne vil i første omgang blive optimeret ved hjælp af et simuleringsværktøj til design og beregning og derefter fremstillet fysisk.

I projektet indgår også et samarbejde med værkstedet på DTU Risø Campus, der skal hjælpe JJ X-Ray med at udvikle en diamantholder, der skal anvendes i produktionen af linserne og kan holde nøjagtigt ti diamanter under laserudskæringen, og et vakuumkammer til en hurtigt roterende beam chopper, der periodisk ”skærer” en røntgenstråle over i tidsenheder ned til nogle få mikrosekunder.

Projektet varer til udgangen af marts 2020.