Nethire

NetHire vil effektivisere materielstyring gennem matematiske modeller

Byggebranchen er storforbrugere af værktøj og materiel. Også i en grad, så det overstiger deres egentlige behov. For en stor del af det værktøj, som virksomhederne køber, ender deres dage med at samle støv i bunden af firmabilen eller på lagerhylden uden at blive brugt. Den tendens har NetHire igennem flere år forsøgt at ændre gennem deres deleøkonomiske forretningsmodel, men nu vil de sammen med DTU Compute tage det skridtet videre. Ved hjælp af matematiske modeller vil NetHire maksimere udnyttelsen af hvert enkelt værktøj og på den måde skrue ned for produktionen af overflødigt værktøj – og dermed skåne både virksomhedernes økonomi og kloden.

NetHire startede for mange år siden som et udlejningssystem til udlejere i byggeriet, men koordinerer i dag også et netværk af udlejere over hele landet, som kan booke hinandens grej på tværs af butikker. Målet er at skabe en fælles platform, hvor man ved at trække på andre virksomheders lager og geografiske lokation kan servicere sine kunder i situationer, hvor man før måtte sige nej. På den måde sikrer man en højere servicegrad overfor kunden, uden at sende ham videre til konkurrenterne.

Formålet med det fælles projekt mellem NetHire og DTU er at udregne den optimale lagersammensætning hos de forskellige virksomheder og lokationer i netværket, så værktøjets udnyttelse maksimeres, uden risiko for at løbe tør. Det betyder i sidste ende, at der vil være behov for færre maskiner og værktøjer i netværket, fordi udnyttelsen af det enkelte værktøj stiger. En økonomisk fordel for virksomheder, der ofte investerer i maskiner og materiel, der enkeltvis kan koste på den gode side af 100.000 kr.

For lejekunden betyder det, at han får adgang til et meget større sortiment, som han kan få leveret direkte til byggepladsen – i større byer indenfor en time. Da NetHire desuden styrer service og vedligehold for udlejeren, er kunden garanteret, at værktøjet er i korrekt stand. Skulle der gå noget galt, dækker forsikringen. Ved at leje værktøjet frem for at købe, kan håndværkeren mindske kapitalbindingen i værktøj. Desuden kan lejeudgiften viderefaktureres til slutkunden, så udgifterne til lejet værktøj ikke vælter forretningen. Ved hjælp af dette system kan en virksomhed om året spare op imod 15.000 kroner pr. medarbejder på indkøb af værktøj.

Gennem samarbejdet med DTU Compute, som bidrager med viden om køteori, statistisk modellering samt dataanalyse, vil NetHire blande modeller indenfor køteori med statistiske prædiktioner af kundernes ankomstrate, sæsonafvigelser samt vejrdata. Herudover forventes det, at man gennem en udregning af inter-ordretiden for specifikke kunder samt inkorporering af økonomiske trends kan forbedre modellens præcision endnu mere.