Foto: Fejø Krabber

Upcycling giver forhadt krabbe ny værdi

Strandkrabben er årsag til manglende fisk i de indre danske farvande. Den samlede bestand på op til 12 billioner krabber ødelægger fiskeredskaber og spolerer værdifulde fangster ved at æde løs af fangede fisk i net og ruser. Fejø Krabber har gjort krabberne til en ressource i deres fødevareproduktion, og i et samarbejde med DTU Fødevareinstituttet vil virksomheden nu undersøge nye muligheder for at udvinde og udnytte restprodukter fra krabbeproduktion.

Idéen til at anvende strandkrabber i en skaldyrssuppe opstod hos en gruppe studerende under innovationskonkurrencen Food Hack i 2018, der blev afviklet i Foodlab på DTU. Siden har Michael Grue fra Fejø Krabber udviklet den specielle krabbesuppe, som Fælleskøkkenet i Sakskøbing nu producerer og serverer på forskellige plejehjem i Lolland Kommune.

Den næste udfordring for Fejø Krabber er at finde nye anvendelsesmuligheder for strandkrabber, der kan bidrage til at reducere bestanden. Derfor har de indgået et samarbejde med DTU Fødevareinstituttet, der skal måle næringsindholdet i skaldyrssuppen og undersøge restprodukterne fra krabbeproduktionen, så virksomheden kan upcycle dem til nye produkter til gavn for både mennesker og miljø. Målingerne skal blandt andet vise, om restproduktet kan anvendes til kosttilskud, eller det vil være mere lønsomt at lave det til gødning, på grund af krabbernes indhold af fosfor, kalk og kvælstof, foder til fiskeopdræt eller piller til afbrænding. 

Projektet varer til udgangen af 2020.